Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Zωή με χίλια


 Άνθρωποι ψάχνουν ανθρώπους, ανθρώπινη επαφή χωρίς να είναι διαθέσιμοι ουσιαστικά να επικοινωνήσουν, μα μόνο να τους αγαπήσουν για να νοιώσουν κι’ αυτοί κάποιοι. Μα ποτέ οι ίδιοι δεν δίνουν λίγη αγάπη, λίγη ουσιαστική αγάπη. Μένουν στα τέσσερα ντουβάρια τους κλεισμένοι αγκαλιά με ένα lap-top, κάνοντας chat ανούσια επί ώρες στο Facebook και το twitter.  Μιλώντας για πράγματα που ποτέ αλλιώς δεν θα έλεγαν. Μα μήπως είναι κάτι και αυτό; Όλα ακριβαίνουν, οι μισθοί μειώνονται, οι δουλειές λιγοστεύουν, η στεναχώρια στην ψυχή των ανθρώπων αυξάνεται, τα χρέη αυξάνονται και αυτά, οι ώρες ύπνου μειώνονται, τα περιθώρια στενεύουν για όλους και όλοι απλά το δέχονται ή βρίζουν και "επαναστατούν" μέσα από το σπίτι τους, μέσα από τον καναπέ τους. Όλοι αποχαυνωμένοι σε ένα μαραφέτι, την Τηλοψία! Φοιτητές αφήνουν τις σχολές τους και την επιστημονική μόρφωσή τους απογοητευμένοι από το σύστημα και την κατάσταση γύρω τους. Μα είναι λύση αυτή;
Σκεφτόμαστε όλοι ανεξαιρέτως ότι αν τραβήξουμε κουπί στη βάρκα μας θα κουραστούμε και ότι ίσως κάπου χτυπήσουμε και βουλιάξει. Και για αυτό δεν λύνουμε καν τα σχοινιά για να ξεκινήσουμε να πάμε κάπου. Μα κι αν κάνουμε κουπί. Κι αν κουραστούμε. Κι αν σταματήσουμε. Κι αν χτυπήσουμε κάπου. Κι αν βουλιάξει η βάρκα. Τι θα κάνουμε; Το βρίσκετε σωστό να κάτσουμε να πνιγούμε; Το επιτρέπετε αυτό στον εαυτό σας; Κολυμπήστε,  π’ ανάθεμα σας, κολυμπήστε, κάπου θα βγείτε και θα σωθείτε. Ακόμα και αν πνιγείτε στην προσπάθεια, θα ξέρετε ότι προσπαθήσατε, ότι Ζήσατε! Ζήστε τη Ζωή σας, μη φοβάστε! Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας χαλάσει αυτό το όνειρο. Η ζωή σας είναι δική σας, μην της συμπεριφέρεστε σαν να είναι κάποιου άλλου, κοιτάζοντάς την παθητικά να περνάει. Αγαπήστε με όλο σας το είναι, γλεντήστε με φίλους, με την οικογένειά σας, ακόμα και με τους ξένους. Παρασύρετέ τους σε έναν χορό! Η ζωή είναι τόσο μικρή όσο ένα τραγούδι! Για άλλους κρατάει 2-3 λεπτά και σε άλλους μπορεί να φτάσει τα 7 ή ακόμα και τα 10λεπτά! Το σίγουρο είναι ότι είναι πολύ μικρή, οπότε Ζήστε και Διασκεδάστε, ό,τι σημαίνει για τον καθένα σας διασκέδαση. Και προπαντός Χορέψτε! Έτσι φεύγουν οι καημοί από μέσα σας, χορεύοντας. Σε ότι ρυθμό σας κάνει κέφι. Ένας τρόπος επικοινωνίας είναι και αυτός. Κι αν χορεύετε μόνοι σας; Τότε ίσως να επικοινωνήσετε για πρώτη φορά ουσιαστικά με τον εαυτό σας. Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας, βγάλτε τα προς τα έξω σε αυτούς που αγαπάτε, που θέλετε να πείτε ένα ευχαριστώ, ένα «Σ’ αγαπάω», ένα συγνώμη, μα κι αν ακόμη κάποιος σας στεναχωρεί, σας καταπιέζει, σας νευριάζει. Εκφράστε το κι αυτό. Ο συσσωρευμένος πόνος, θυμός και καταπίεση είναι που κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά.
Μην αυτοκαταστρέφεστε, μην κάνετε αυτήν την χάρη σε κανέναν. Ο άνθρωπος πρέπει να χαμογελάει για πολλούς λόγους: Χαμογελώντας έρχεται η όρεξη για γέλιο και χαρά, το γέλιο δίνει ζωή και σας προσθέτει χρόνια και το πιο σημαντικό; Κάνει τους εχθρούς να ανησυχούν και να σκάνε! Μην αφήνετε την μιζέρια να σας κατακλείσει. Γιατί τότε πανηγυρίζουν οι εχθροί!
Ευχαριστώ τους φίλους και τους εχθρούς μου, αυτούς που με αγαπάνε αλλά και με μισούνε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου